Datorhot
Om du inte vidtar åtgärder för att hålla din dator säker kan din dator – och du – bli föremål för ett cyberbrott.
Cyberbrott är de fall då brottslingar, så kallade hackare eller angripare, kommer åt din dator av skadliga skäl. Du kan bli offer varje gång du sitter på en oskyddad dator, får ett vilseledande e-postmeddelande som påstår att det finns en "brådskande fråga" angående ditt Monster-konto eller bara surfar på webben. De kanske söker efter känslig, personlig identifieringsinformation som lagras på din dator, som kreditkortsnummer eller privata kontoinloggningar som de använder för ekonomisk vinning eller för att komma åt dina onlinetjänster i kriminella syften. Eller så kanske de vill att din dators resurser, inklusive din internetanslutning, ska öka sin bandbredd för att infektera andra datorer. Detta gör det också möjligt för dem att dölja sin verkliga plats när de gör attacker. Ju fler datorer en brottsling gömmer sig bakom, desto svårare blir det för brottsbekämpande myndigheter att ta reda på var brottslingen befinner sig. Om brottslingen inte kan hittas kan han inte stoppas och lagföras.
Det finns många olika hot mot din dators säkerhet, såväl som många olika sätt som en hackare kan försöka stjäla din data eller infektera din dator. Väl på en dator tenderar hotet att visa få eller inga symtom så att det kan överleva under en längre period oupptäckt. Din onlinesäkerhet och förebyggande av cyberbrottslighet kan vara okomplicerad. I allmänhet försöker kriminella online tjäna sina pengar så snabbt och enkelt som möjligt. Ju svårare du gör deras jobb, desto mer sannolikt är det att de lämnar dig ifred och går vidare till ett lättare mål. Vi har sammanställt en lista över de olika typerna av hot som finns där ute tillsammans med några rekommenderade åtgärder du kan vidta för att minska din känslighet för dessa hot, med hjälp av information från Symantec, en global ledare inom infrastrukturprogramvara som hjälper konsumenter att skydda sin infrastruktur , information och interaktioner.
Datorhot #1: Sårbarheter
Hur de attackerar: Sårbarheter är brister i datorprogramvara som skapar svagheter i din dators eller nätverks övergripande säkerhet. Sårbarheter kan också skapas av felaktiga dator- eller säkerhetskonfigurationer. Hot utnyttjar svagheterna i sårbarheter, vilket resulterar i potentiell skada på datorn eller dess data.
Hur vet du det? Företag meddelar sårbarheter när de upptäcks och arbetar snabbt för att åtgärda dem med mjukvara och säkerhets-"patchar".
Vad du ska göra
- Håll programvara och säkerhetskorrigeringar uppdaterade.
- Konfigurera säkerhetsinställningar för ditt operativsystem, din webbläsare och säkerhetsprogramvara.
- Företag bör utveckla personliga säkerhetspolicyer för onlinebeteende, och individer bör se till att anta sina egna policyer för att främja onlinesäkerhet.
- Installera en proaktiv säkerhetslösning som Norton Internet Security för att blockera hot som riktar sig mot sårbarheter.
Datorhot #2: Spionprogram
Hur det attackerar: Spionprogram kan laddas ner från webbplatser, e-postmeddelanden, snabbmeddelanden och direkta fildelningsanslutningar. Dessutom kan en användare omedvetet ta emot spionprogram genom att acceptera ett slutanvändarlicensavtal från ett program.
Hur vet du det? Spionprogram försöker ofta förbli obemärkt, antingen genom att aktivt gömma sig eller helt enkelt inte göra sin närvaro på ett system känt för användaren.
Vad du ska göra
- Använd ett välrenommerat internetsäkerhetsprogram för att proaktivt skydda mot spionprogram och andra säkerhetsrisker.
- Konfigurera brandväggen i det välrenommerade Internetsäkerhetsprogrammet för att blockera oönskade förfrågningar om utgående kommunikation.
- Acceptera eller öppna inte dialogrutor för misstänkta fel från webbläsaren.
- Spionprogram kan komma som en del av ett "gratis erbjudande" - acceptera inte gratis erbjudanden.
- Läs alltid slutanvändarlicensavtalet noggrant vid installationstillfället och avbryt om andra "program" installeras som en del av det önskade programmet.
- Håll programvara och säkerhetskorrigeringar uppdaterade.
Datorhot #3: Spam
Hur det attackerar: E-postspam är den elektroniska versionen av skräppost. Det handlar om att skicka oönskade meddelanden, ofta oönskad reklam, till ett stort antal mottagare. Spam är ett allvarligt säkerhetsproblem, eftersom det kan användas för att leverera e-post som kan innehålla trojanska hästar, virus, maskar, spionprogram och riktade attacker som syftar till att erhålla känslig, personlig identifieringsinformation.
Hur vet du det? Meddelanden som inte inkluderar din e-postadress i TILL- eller CC-fälten är vanliga former av skräppost. En del spam kan innehålla stötande språk eller länkar till webbplatser med olämpligt innehåll. En del skräppost kan också innehålla dold text som bara blir synlig om du markerar innehållet – ett vanligt knep som spammare använder för att få sin e-post att passera spamfilter utan upptäckt.
Vad du ska göra
- Installera programvara för filtrering/blockering av skräppost.
- Om du misstänker att ett e-postmeddelande är skräppost, svara inte – ta bara bort det.
- Om du misstänker att ett e-postmeddelande är skräppost, svara inte – ta bara bort det.
- Avvisa alla snabbmeddelanden från personer som inte finns på din kompislista.
- Klicka inte på URL-länkar inom snabbmeddelanden om de inte kommer från en känd källa och förväntas.
- Håll programvara och säkerhetskorrigeringar uppdaterade.
Datorhot #4: Skadlig programvara
Hur det attackerar: Skadlig programvara är en kategori av skadlig kod som inkluderar virus, maskar och trojanska hästar. Destruktiv skadlig programvara kommer att använda populära kommunikationsverktyg för att sprida, inklusive maskar som skickas via e-post och snabbmeddelanden, trojanska hästar som tappas från webbplatser och virusinfekterade filer som laddas ner från peer-to-peer-anslutningar. Skadlig programvara kommer också att försöka utnyttja befintliga sårbarheter på system, vilket gör det tyst och enkelt att komma in.
Hur vet du det? Skadlig programvara fungerar för att förbli obemärkt, antingen genom att aktivt gömma sig eller genom att helt enkelt inte göra sin närvaro på ett system känt för användaren. Du kanske märker att ditt system bearbetar i en långsammare takt än vad du är van vid.
Vad du ska göra
- Öppna endast e-post- eller snabbmeddelandebilagor som kommer från betrodda källor och förväntas.
- Låt e-postbilagor skannas av ett välrenommerat Internetsäkerhetsprogram innan du öppnar.
- Ta bort alla oönskade meddelanden utan att öppna.
- Klicka inte på webblänkar som skickats av någon du inte känner.
- Om en person på din kompislista skickar konstiga meddelanden, filer eller webbplatslänkar, avsluta din snabbmeddelandesession.
- Skanna alla filer med ett välrenommerat internetsäkerhetsprogram innan du överför dem till ditt system.
- Överför bara filer från välkända källor.
- Använd ett välrenommerat internetsäkerhetsprogram för att blockera all oönskad utgående kommunikation.
- Håll säkerhetskorrigeringar uppdaterade.
Datorhot #5: Nätfiske
Hur det attackerar: Nätfiske är i grunden ett online-bedrägerispel, och nätfiskare är inget annat än tekniskt kunniga bedragare och identitetstjuvar. De använder skräppost, skadliga webbplatser, e-postmeddelanden och snabbmeddelanden för att lura människor att avslöja känslig information, såsom bank- och kreditkortsinformation eller tillgång till personliga konton.
Hur vet du det? Här är fyra sätt att identifiera nätfiskebedrägerier:
- Netfiskare, som utger sig för att vara legitima företag, kan använda e-post för att begära personlig information och instruera mottagare att svara via skadliga webbplatser. De kan också hävda att en brådskande åtgärd krävs för att locka mottagare att ladda ner skadliga program till sina datorer.
- Netfiskare tenderar att använda känslomässigt språk som skrämseltaktik eller brådskande förfrågningar för att locka mottagare att svara.
- Phish-webbplatser kan se anmärkningsvärt ut som legitima webbplatser, eftersom brottslingarna tenderar att använda upphovsrättsskyddade bilder från äkta webbplatser.
- Begäranden om konfidentiell information via e-post eller snabbmeddelande tenderar att inte vara legitima.
När du har öppnat och kört ett infekterat program eller en infekterad bilaga kanske du inte märker effekterna på din dator direkt. Här är några indikatorer som kan indikera att din dator har blivit infekterad:
- Din dator går långsammare än normalt.
- Din dator slutar svara eller låser sig ofta.
- Din dator kraschar och startar om med några minuter.
- Din dator startar om av sig själv och fungerar sedan inte normalt.
- Du ser ovanliga felmeddelanden.
- Du ser förvrängda menyer och dialogrutor.
Vad du ska göra
Om du tror att du har fått ett nätfiskemeddelande, lockades att klicka på länken eller ladda ner ett program och är orolig för att du kan ha någon typ av skadligt program installerat på din dator, här är några saker du kanske vill kontrollera:
- Körs din virussökning?
- Är dina virusdefinitioner uppdaterade (mindre än en vecka gamla)?
- Utförde du fullständig disk-/minnesvirusskanning?
- Kör du antispionprogram som Adaware och/eller SpybotSD?
- När du har kört dina skanningar och fått positiva resultat eller tagit bort program, se till att dina onlinekonton är säkra -- ändra dina kontolösenord.
- Se till att du har aktiverat ditt nätfiskefilter, en funktion i Windows Internet Explorer.
- Kontakta din leverantör av antispionprogram/virus för att ta reda på andra steg du kan vidta.