Hur kan jag läsa mellan raderna på ett CV?

Alla kandidater vill att just deras CV ska hamna högst upp i högen. Hur kan du upptäcka om de har lagt till ett par fiktiva intressen eller ljugit om sitt engagemang i studentkåren för att hjälpa dem att hamna där? På en tuff arbetsmarknad behöver du vara vaksam och inte godtrogen. Vissa uppskattningar säger att så mycket som en fjärdedel av ansökande ljuger på sitt CV – speciellt när konkurrensen på arbetsmarknaden är hög. Typiska försköningar är bättre kvalifikationer, överdrivna jobbtitlar, högre lön och bättre förmåner, en lägre sjukfrånvaro och hur länge man har jobbat på en viss tjänst eller arbetsplats.

Så, hur kan du bäst läsa mellan raderna på ett CV?

Helhetsintrycket
Hur lättläst är CV:t – har det till exempel en bra layout? Innehåller det många misstag? Leder det dig logiskt igenom det eller får du sitta och söka efter relevant information? CV:n med ett bra flyt rakt igenom visar på noggranna förberedelser. Svårlästa CV:n kan ha något att dölja eller tyda på bristande omsorg eller engagemang för detta viktiga sätt att presentera sig själv.

Skräddarsytt CV 
Har kandidaten tagit sig tid till att skräddarsy sitt CV för den position som du annonserar om? Visar det på kompetens eller erfarenhet som du frågar efter? Framhäver det hur kandidaten och dess kvalifikationer kan hjälpa dig? Ansökningsbrevet används ofta för detta syfte men ett skräddarsytt CV kan mycket väl visa att en kandidat är noggrann och villig att göra det lilla extra.

Kontaktinformation  
Titta på adress, telefonnummer och mejldetaljer. Med tanke på att detta är för professionella ändamål, är mejladressen lämplig eller oseriös?

Akademiska kvalifikationer
Kräver positionen du annonserar om specifika kvalifikationer? Examen och andra kvalifikationer borde vägas emot ryktet institutionen som utfärdat dem har. Stämmer datumen överens den övergripande tidslinjen i CV:t? Var noga med att kontrollera alla angivna kvalifikationer som är avgörande för jobbet innan du anställer kandidaten.

Erfarenhet
Titta efter klara bevis på stabilitet och engagemang. Om CV:t utelämnar datum för tidigare anställningar – fråga efter dem. Säkerställ att skälen till förändringar är giltiga. Likaså är det dumt att nonchalera en kandidat för omständigheter som gjorde att han eller hon bytte jobb, exempelvis uppköp och legitima personliga skäl. Var dock uppmärksam på mönster i jobbytandet. Gräv djupt efter kontrollerbara bevis på att kandidaten har nödvändig erfarenhet. Leta efter mätbara prestationer som ”ökade försäljningen eller minskade kostnaderna med x %”.

Utfyllnad 
Se upp för ett CV fyllt av fluff och överflöd. Medlemskap, irrelevanta personuppgifter och liknande uppgifter visar ofta på ett svagt CV.

Hobbys och intressen
Du kan utan tvekan få en inblick i kandidaterna beroende på vad de listar under denna rubrik. Självklart vet de detta också och kan skriva om historien därefter! Har de kommit ända till intervju, fastställ att de på ett övertygande och entusiastiskt sätt kan prata om ett av sina angivna intressen.

Oavsett hur väl du läser ett CV är det ändå tyvärr svårt att inte släppa en målbestämd bedragare genom nätet – om du inte använder dig av riktiga förhörstekniker eller tortyrredskap vill säga! Just därför vänder sig ett ökande antal arbetsgivare till externa konsulter specialiserade på kandidaturval för hjälp. Detta för att exempelvis undvika skräckhistorier om kandidater som har anställts för jobb de inte är kvalificerade för eller som mörkat ett brottsligt förflutet.

Så, kan en kandidat tala för mycket sanning? Nedanstående utdrag kommer från http://www.danon.co.uk/humour/cvspoof.htm

1984-1987: Southend Higher Polycollege, utvecklade bredare kunskaper i droger och dess användande, fejkade körtelfeber och förfalskade mormors död (avliden sedan 1963) i tid till slutproven, fick godkänt av en medkännande senior lärare (som ganska slumpmässigt spelar i samma golfklubb som pappa).

Du får bestämma själv…